Slow Wine 2024

LIFE - The estate is based in a seventeenth-century Venetian villa with an agricultural function, originally owned by the Buri family, acquired in the nineteenth century by Elena's great-grandfather, Sisto and Pietro Tessari. The three brothers, who took over the baton from their father Lorenzo, lead this business with great sensitivity and attention to nature. The underground cellar is suggestive, dug under the villa among the ancient lava flows, still visible today.
VINEYARDS - The hectares of vineyards owned include various plots, including the beautiful Monte Stelle single-vineyard, which dominates the surrounding valleys from the top of a basaltic hill. With Elena we walked in the Villa Buri vineyard, located in front of the cellar and cultivated like an Italian garden. Pioneer of organic farming, which has been practiced here since 1985, the winery has also undertaken the process of converting to biodynamic agriculture.
WINES - La Cappuccina creates its wines with its feet firmly planted in tradition and its gaze turned towards an increasingly sustainable future.
Recioto di Soave ARZIMO 2018 SLOW WINE 9,000 bt of 0.5 I - barrel - An early harvest and prolonged semi-drying until Valentine's Day, give the wine a wide bouquet of aromas, such as caramelized dried fruit and honeyed notes. Consistent on the palate, where it is pleasantly fresh.
Soave SAN BRIZIOP 2021 18,000 bt; - large barrel - A fresh and structured palate, with an excellent savory finish, which fades into mineral notes.
Soave Cl. MONTE STELLE 2022 18,000 bt: - The sense of smell is characterized by delicate and balsamic notes, and the sip is agile, thanks to the synergistic union of freshness and flavor.
Soave 2022 160,000 bt: - Fresh, floral, juicy.
hectar is 42
Humus, organo-mineral fertilizers, compost, biodynamic preparations, green manure
Copper, sulphur, biodynamic preparations
Mechanical/manual weeding
Spontaneous fermentation yeasts
100% proprietary grapes
Certified organic certification, in biodynamic conversion
from the Slow Wine guide 2024
LA CAPPUCCINA
Frazione Costalunga - Via San Brizio, 125 - www.lacappuccina.it
VITA - L'azienda ha sede in una seicentesca villa veneta con funzione agricola, in origine di proprietà dei Buri, acquisita nell'Ottocento dal bisnonno di Elena, Sisto e Pietro Tessari. I tre fratelli, che hanno raccolto il testimone da papà Lorenzo, conducono questa realtà con grande sensibilità e attenzione per la natura. Suggestiva la cantina ipogea, scavata sotto la villa tra le antiche colate laviche, ancora oggi visibili.
VIGNE - Gli ettari vitati di proprietà comprendono diversi appezzamenti, tra i quali il bellissimo cru Monte Stelle, che dall'alto di una collina basaltica domina le valli circostanti. Con Elena abbiamo passeggiato nel vigneto di Villa Buri, posto davanti alla cantina e coltivato come un giardino all'italiana. Pioniera del biologico, che qui si pratica dal lontano 1985, l'azienda ha intrapreso anche il percorso di conversione all'agricoltura biodinamica.
VINI - La Cappuccina realizza i suoi vini con i piedi ben piantati nella tradizione e lo sguardo rivolto verso un futuro sempre più sostenibile.
Recioto di Soave ARZIMO 2018 VINO SLOW © 9.000 bt da 0,5 I; 39 € - botte - Una vendemmia anticipata e l'appassimento prolungato (fino a san Valentino) regalano al vino un ampio bouquet di profumi, come la frutta secca caramellata e le note mielate. Coerente all'assaggio, dove è piacevolmente fresco.
Soave San Brizio 2021 18.000 bt; - botte grande - Un palato fresco e strutturato, con un pregevole finale sapido, che sfuma sulle note minerali.
Soave Cl. Monte Stelle 2022 18.000 bt: € - L'olfatto è caratterizzato da note delicate e balsamiche, e il sorso è agile, grazie alla sinergica unione di freschezza e sapidità.
Soave 2022 160.000 bt: - Fresco, floreale, succoso.
ha 42
Fertilizzanti humus, organo-minerali, compost, preparati biodinamici, sovescio
Fitofarmaci rame, zolfo, preparati biodinamici
Diserbo lavorazione meccanica/manuale
Lieviti fermentazione spontanea
Uve 100% di proprietà
Certificazione biologico certificato, in conversione biodinamica
dalla guida Slow Wine 2024
LA CAPPUCCINA
Frazione Costalunga - Via San Brizio, 125 - www.lacappuccina.it